fbpx
Dagens 3D-print – ”Ser du stjärnan i det blå, 3D-printa o få två”

Dagens 3D-print – ”Ser du stjärnan i det blå, 3D-printa o få två”

Med Vega, den 3D-printbara julstjärnan vill vi ljusa upp decembermörkret och samtidigt hedra årets nobelpristagare i fysik Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura. Utan deras ihärdiga arbete och vision om blåa ljusdioder hade vi idag inte haft effektiv miljövänlig belysning, färgskärmar i våra mobiltelefoner, osv.

Vi konstruerade denna LED-julstjärna så att den består av fem likadana delar som lätt kan 3D-printas på en vanlig personlig 3D-skrivare.

Alla delar sätts samman med hjälp av korta segment av vanlig 1,75 mm 3D-printfilament. Därmed behöver man inte lim eller skruv för monteringen.

Inuti stjärnan finns det kanaler i vilka man kan föra in en vanlig LED-list som t.ex. denna som man kan köpa på Jula för 99 kronor. Det är en vanligt förekommande storlek som mäter cirka 8×3 mm i tvärsnitt. Man behöver cirka 1 meter LED-list för att täcka stjärnans hela insida.

Som material för 3D-printing valde vi ECO PLA transparent filament vilket släpper igenom ljust fint när LED-listen är tänd.

Materialåtgång för stjärnan motsvarar cirka 70 kronor. Ljuslisten kostar 99 sek vilket innebär att man kan tillverka denna lysande julstjärna för under tvåhundra kronor hemma.

När man ändå kan bestämma hur modellen ser ut när man ritar i CAD är det lika bra att man passar på och löser lite småproblem.

Ett sådant som lätt kan betecknas som dagens i-landsproblem är att hängande dekorationer sällan hamnar i en position som är parallell mot en vägg eller fönster.

Ofta vrider man på elsladden och försöker tämja den, men man har ju ingen justerbar kontroll över hur den vrider sig.

För att lösa detta konstruerade vi ett väggfäste för sladden som man kan montera både lodrätt eller vågrätt.

Den delen som sladden hänger i är skapad på så sätt att den kan vridas axiellt och därmed är det enkelt att justera stjärnans vinkel.

Det enda man behöver göra är att låta den hänga en stund tills den hittat sin viloposition och därefter vrida på beslaget tills den hänger rakt.

3D-printa din egen julstjärna!

Alla filer som du behöver för att själv 3D-printa denna julstjärna kan du ladda hem gratis från denna länk på Thingiverse.

Filerna kan 3D-printas på vanliga FFF 3D-skrivare såsom MakerBot Replicator, RepRap, Felix, DeeGreen, BEETHEFIRST, Printrbot, m.fl. Plast för din 3D-skrivare hittar du i olika färger på denna länk.

Stjärnsegmentet mäter endast 134 x 117 x 20 mm vilket innebär att den kan 3D-printas på de flesta 3D-skrivare. För maskiner med minde byggvolym såsom MakerBot Replicator Mini går det bra om man i programmet netfabb Basic delar upp STL-filen i mindre delar som man sedan limmar samman.

Utförlig anvisning i hur man 3D-printar och monterar denna julstjärna hittar du på denna länk.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *