fbpx
Dagens 3D-print – Styr 3D-skrivaren via webbläsaren

Dagens 3D-print – Styr 3D-skrivaren via webbläsaren

Det finns en uppsjö olika modeller av 3D-skrivare som följer den öppna RepRap-standarden. Det innebär att det finns ett otal utvecklare världen runt som förbättrar tekniken och skapar tillbehör.

Ett sedan länge efterlängtat tillbehör till 3D-skrivare är motsvarigheten till de traditionella printservrar som man har på kontoret. Med andra ord vill man helst inte behöva vakta en pappersskrivare tills det blir ens tur att skriva ut. Istället är det vanligt att skrivare på kontoren är kopplade till nätverket så att flera personer kan skriva ut till dem från sina personliga datorer.

OctoPrint 3D-skrivarserver

Denna mjukvara fyller just den funktionen. Den utvecklas under öppen källkod och har blivit populär bland många RepRap-användare. Dess officiella hemsida är www.octoprint.org, där installationsfilerna kan laddas hem helt gratis för Linux och Windows.

Raspberry Pi

En av fördelarna med OctoPrint är att den kan köras på den enormt populära minidator Raspberry Pi. Det innebär att investeringen i att skaffa en egen 3D-printserver endast är några hundralappar. Likaså är också driftskostnaderna mycket låga då Raspberry Pi förbrukar mycket lite effekt.

Åtkomst via webbläsare

Då OctoPrint körs på en dator med webbserver behöver man bara kunna komma åt den via nätverket och använda sig av en vanlig webbläsare.

Bilden ovan visar den första delen av gränssnittet där man kan ladda upp 3D-printfiler i .gcode-format och köa upp dem för 3D-utskrift.

Likaså kan man komma att ställa in och läsa av aktuell temperatur för 3D-printhuvuden och eventuell uppvärmd byggplattform.

Kontroll och övervakning

I denna del av gränssnittet kan man styra X-, Y- och Z-axeln på 3D-skrivaren. Man kan även dra nytta av att kunna se vad som händer på plats när 3D-skrivaren arbetar. OctoPrint har nämligen stöd för webbkameror! 

I vårt fall kopplade vi in ett vanligt USB-mikroskop i ett av USB-portarna som Raspberry Pi har. Mikroskopet har fördelen att man kan zooma in för att få tydliga närbildsvyer av 3D-utskriften.

Se på GCode innan du 3D-printar

Under fliken GCode Viewer kan man se 3D-utskriften och bläddra bland alla lager innan man 3D-printar. Det finns en stor fördel i detta då man kan upptäcka eventuella fel innan man slösar tid och material.

GCode Viewer visar också i realtid hur banorna löper under tiden 3D-utskriften sker.

Terminal

För den tekniskt intresserade kan man under Terminal se alla GCode-kommandon som OctoPrint skickar till 3D-skrivaren.

Här kan man också skriva in egna kommandon och skicka dem till maskinen vilket passar bra när man testar funktioner.

Time lapse-video

Ett populärt sätt att filma en 3D-utskrift är att skapa en så kallad time lapse-video. Det innebär att man med en kamera tar en bild i taget med t.ex. några sekunders mellanrum. När man sedan spelar upp hela videon accelererar man upp förloppet vilket gör att man på några minuter kan visa ett flera timmar långt skeende.

Under fliken Timelapse kan du ställa in om OctoPrint skall spara en sådan video på det som en ansluten webbkamera filmar.

Öppen källkod demokratiserar teknik

OctoPrint tillsammans med RepRap-rörelsen är ett utmärkt exempel på hur teknik under open source gör teknik mer tillgänglig för alla. Det sänker inte bara priset för hårdvara utan skapar även ett positivt samarbete och produktutveckling bland andra.

Den som har en RepRap-kompatibel 3D-printer kan med fördel testa OctoPrint och dra nytta av att avlasta sin egen dator när man skapar 3D-utskrifter.

3D-skrivarmodeller som vi testat och vet fungerar bra med OctoPrint är Mono, Tricolour och Huxley från RepRapPro, samt EASY3DMAKER och PROFI3DMAKER från 3DFactories.

För den som vill ha en kompatibel och mycket kraftfull 3D-printmjukvara för att skapa GCode, rekommenderar vi varmt Repetier och Slic3r.


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *