fbpx
Featured Video Play Icon

Dagens 3D-print – Acetonslipad bläckfisk

Idag vill vi tipsa om hur man enkelt kan slipa 3D-utskrivna modeller i ABS-plast med hjälp av aceton. Detta förklaras utmärkt i videon ovan av Will från Tested.com.

De som sedan länge använder RepRap och MakerBot 3D-skrivare vet att man kan använda vanlig aceton för att limma ihop objekt som 3D-printats i ABS-plastfilament. Det smälter plasten kemiskt och när det torkar återfår plasten sin hållfasthet. Därmed kan man sammanfoga olika delar och få ett förband som är lika starkt som själva materialet.

Man kan t.ex. även pensla hela objektets yta med aceton. Då slätar det ut alla små ränder från printlagren. Det brukar man göra flera gånger för att få en slätare effekt. Nackdelen dock med pensling är att man dels utsätts för acetonlukten men även att penseldragsmärken lämnas på ytan.

Om man istället doppar hela objektet i aceton ger det en för stor påverkan och modellen tappar lätt formen. Nyligen visade dock 3D-printoperatören Neil Underwood hur man med acetonångor lätt kan släta ut ytan på ABS-3D-utskrifter. Det går till som följer:

  • Modellen läggs i en värmetålig behållare
  • Den måste hållas upp en bit från bottenytan
  • En skvätt aceton hälls i behållaren
  • Behållaren värms upp till cirka 90 grader Celsius
  • Acetonet förångas och stiger sakta 
  • När ångorna täcker hela objektet slätas ytan sakta och jämnt
  • Uppvärmningstider varierar från fall till fall
  • När modellen är klar bör den stå orörd i några timmar för torkning

Då 3D-utskrifter med ABS plast kräver att byggplattan i 3D-skrivaren är uppvärmd kan man smidigt använda den för att kontrollerat värma upp behållaren. I videon ovan 3D-printades modellen Cute Octopus på en MakerBot Replicator och acetonpolerades på dess varma byggplatta.  

3D-skrivare som har sådana plattor och kan printa i ABS är t.ex. Replicator 2X, EASY3DMAKER, PROFI3DMamker, RepRap Mendel och RepRap Huxley.

3D-printing för privatpersoner är relativt sett en ny företeelse men det utövas numera av tiotusentals personer runt om i världen! Därmed är det många som experimenterar med olika tekniker och delar sedan med sig av det via Internet. Bland annat har det kommit några tester som visar att man även kan använda denna kemiska polering på 3D-modeller printade i PLA-plast. Vi återkommer med mer information här på vår blogg så fort vi vet mer om det och har testat det själva.

Många som undrar om 3D-skrivare och hur slät ytan blir när man skapar plastmodeller, frågar hur tunna lager man kan göra. Med ovannämnda 3D-skrivarmodeller är svaret att man lätt kan komma ner till 0,1 mm per lager och även tunnare än så. Denna teknik med acetonslipning gör att man kan förfina ytan ytterligare och få objekt som rentav ser ut att vara tillverkade i fabrik med plastformsprutning!

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *