fbpx
Dagens 3D-print – Yoda 3D-utskriven är

Dagens 3D-print – Yoda 3D-utskriven är

Idag visar vi ett exempel på ett dekorativt föremål som man kan skapa med en 3D-skrivare. Lotten föll på den omåttligt populära Yoda-figuren som florerar på Thingiverse.com. Om man söker på orden ”Yoda” och ”Star Wars” får man 112 träffar på 3D-modeller som man kan ladda hem gratis och 3D-printa!

Vi råkade ha rosa PLA plast filament laddad i vår Replicator 2 3D-printer och tänkte att denna figur skulle bli mer unik än med en ”mer trovärdig” färg. 😉
Istället för att 3D-printa vilken Yoda som helst valde vi Dizingofs version där 3D-modellen är omvandlad till ett tredimensionellt Voronoi-mönster. STL-filen kan du ladda hem från denna länk. I sin ursprungliga skala kan den användas som ett pennställ för skrivbordet men vi valde att skala ner den och istället prova att 3D-printa den i hög upplösning.
I MakerWare ställde vi in 0,1 mm per lager, två konturer (shells) och 10 % ifyllning. I eftertanke hade man faktiskt kunna slippa ifyllning helt och sätta det på 0%. Varje liten ö i Yodas växtrotliknande struktur har ju redan två konturer som ger den lagom tjocklek och stabilitet. Man kan se det som att man sammanfogar en massa små rör och svetsar samman dem. Strukturen blir tät och hållfast trots att varje rör är tomt inuti. 
Hög upplösning innebär längre utskriftstid och i Yodas fall hamnade det på 4 timmar och 51 minuter. Om man ser riktigt noggrant på ytan kan man uppfatta små små hår av plast på vissa ställen. Denna 3D-utskrift är lite av en ”torture test” för en 3D-skrivare med FDM/FFF-teknik. Varje lager består av många små öar som 3D-printspetsen måste spritsa ut en åt gången. När den vandrar över till nästa ö måste den sluta extrudera, flytta på sig en viss sträcka och omedelbart börja extrudera igen på nästa ös yta, osv.
Plastens viskositet i smält form gör att man inte bara kan stoppa extruderingsmotorn och hoppas på att inget kommer ut. När extruderingen ska avstanna backar motorn en liten bit för att inte bara stoppa, utan även dra tillbaka lite plast. Detta kallas för ”retraction” och innebär att inte för mycket oönskad plast kommer ut från spetsen när det inte skall extrudera. 
På vissa ställen kan det hända att lite plast finns kvar och det bildar tunna trådar som man lätt kan peta bort med nageln eller kniv. I vissa fall kan man snabbfixa det genom att hålla och rotera 3D-utskriften över en låga ett par sekunder. ”Retraction”-fenomenet har gradvis förbättrats genom enkla mjukvaruppdateringar på 3D-skrivaren och vi vet att mer forskning bedrivs inom sådana 3D-printförbättringar.
Nedan hittar du några bilder från 3D-printingen av Yoda-figuren. Om du vill skapa en egen på din 3D-skrivare finns modellen att ladda hem gratis från Thingiverse. Den färdiga Yoda-figuren mätte 54 mm i höjd och vägde 20 gram vilket ger en kostnad på 8 kronor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *